Specificaties van de combimagnetron
Vermogen
De kracht van een combimagnetron wordt aangegeven in watt. Hoe meer watt, hoe sneller je magnetron opwarmt. Dit handige overzicht helpt je bij het kiezen van het juiste magenetronvermogen voor jouw gerechten:
- 1000 tot 900 watt: Voor snel opwarmen van gerechten zoals soep, vlees, vis of ovenschotels.
- 800 watt: Geschikt voor het opwarmen van maaltijden, braden van vlees, of gerechten met ei en/of kaas.
- 600 watt: Ideaal voor gerechten die gelijkmatig moeten garen.
- 400 watt: Voor het ontdooien van voedsel en langzaam garen, bijvoorbeeld ovenschotels.
- 200 watt: Voor het langzaam ontdooien van producten.
Inhoud
Combimagnetrons bieden de veelzijdigheid van zowel een oven als een magnetron, wat ze een ideale keuze maakt voor veel keukens. Qua inhoud kunnen combimagnetrons variëren. Kleinere modellen, met een inhoud van 25 tot 40 liter, zijn perfect voor kleinere huishoudens of beperkte ruimtes. Ze zijn handig voor het opwarmen van kant-en-klaarmaaltijden of het bereiden van kleinere gerechten. Als je regelmatig grotere maaltijden bereidt, zoals ovenschotels, dan is een combimagnetron met een inhoud van 40 liter of meer een betere keuze. Deze grotere modellen bieden meer flexibiliteit in het koken en zijn geschikt voor grotere porties. Het is belangrijk om de inhoud van de combimagnetron af te stemmen op je kookbehoeften en de beschikbare ruimte in je keuken.
Plaatsing (inbouw of vrijstaand)
Een inbouw magnetron raakt zijn warmte op een andere manier kwijt dan een standaardmodel. Dit maakt ze geschikt om in te bouwen. Zo vallen ze minder op in de keuken. Vrijstaande magnetrons beschikken soms over minder functies en zijn meestal goedkoper van prijs.
Verwarmingsmogelijkheden
Combimagnetrons bieden verschillende manieren aan om maaltijden te bereiden. Bij de meeste combimagnetrons kun je het gewicht van het gerecht invoeren. Zo stelt de magnetron automatisch een passend vermogen en programmaduur in. Hier onder staan de verwarmingsmogelijkheden waarmee je op Knibble kunt vergelijken met een korte uitleg:
Hetelucht
Bij ovens wordt meestal onderscheidt gemaakt tussen hetelucht en onder- of bovenwarmte. Hoe werkt een heteluchtoven? Heteluchtovens zijn voorzien van een ventilator die, zoals de naam al zegt, hete lucht door de oven blaast. De temperaturen in de oven zijn lager, zo bespaar je energie. Hetelucht gebruik je vaak als je cake, soesjes of een ovenschotel wilt bereiden. Ook als je meerdere lagen in de oven gebruikt, om bijvoorbeeld meerdere pizza’s te bakken, is hetelucht de stand die je nodig hebt.
Magnetron
Voor het snelle ontdooien of opwarmen van maaltijden is de magnetronstand de beste oplossing. Het koken van groenten of aardappelen kan ten slotte ook nog via de magnetronstand. Vitamines blijven zo beter bewaard in het eten omdat je deze niet met het gekookte water uit de pan weggiet.
Grill
Sommige combimagnetrons zijn voorzien van een grill-element. Hierdoor kunnen de magnetrons vlees roosteren en verwarmen. De grill-functie kan tegelijkertijd met de magnetron- en heteluchtfunctie gebruikt worden. Heb je vlees dat niet mager is, gebruik dan grill-functie.
Stomen
Het stomen van eten resulteert in een gezondere maaltijd. Dit komt omdat er meer vitaminen en mineralen overblijven. Een gerecht dat gestoomd wordt kan niet overgekookt of aangebrand raken. Dit maakt het bereiden tevens veiliger. Tot slot is het stomen ideaal voor het verwarmen van restjes.
Onderwarmte
Wanneer je deze stand gebruikt bij het bereiden van je gerecht, komt alle warmte van een verwarmingselement onderaan in de oven. Vooral voor het nabakken is deze functie belangrijk. Maar gerechten die je op hoge temperatuur moet bakken hebben baat van het onderste verwarmingselement. Een taart of pizza kan bereid worden zonder dat de bovenkant te snel aanbrandt.
Boven- en onderwarmte
Boven- en onderwarmte is de standaard ovenfunctie. Bij veel recepten wordt de ovenstand niet vermeld. Wanneer dit het geval is, wordt er van jou verwacht dat je het recept bereidt via de boven- en onderwarmte stand. Bij boven- en onderwarmte wordt hetgeen dat je kookt gelijkmatig van boven en van onderen gebakken. Bij gerechten die moeten rijzen wordt deze functie gebruikt, ook bij het bakken van pizza’s, magere stukken vlees, koekjes en broodjes.
Ontdooien
De ontdooifunctie kan net als de magnetronstand eten ontdooien. Beide manieren gaan echter anders in werking. De ontdooifunctie ontdooit producten zonder deze te verwarmen. Dit komt omdat de ontdooifunctie etenswaren ontdooit door lucht van lage temperatuur door de oven te laten rondgaan.
Conventioneel
De conventionele functie verwarmt jouw maaltijden met warmte elementen. Het werkt hetzelfde als boven- en onderwarmte. De conventionele functie onderscheidt zich echter met de mogelijkheid om ook via de zijkant jouw gerechten te verwarmen. Combimagnetrons die conventioneel maaltijden kunnen bereiden hebben een extra verwarmingselement aan de zijkant.
Maximale temperatuur
Afhankelijk van de verwamingsmethode, kan de combimagnetron verschillende toptemperaturen bereiken. De heteluchtstand bereikt bijvoorbeeld een maximumtemperatuur van 235 graden. Bij normale ovens is de hoogste temperatuur rond de 250 en 275 graden. Voor deze temperaturen is het raadzaam om 15 minuten voor te verwarmen.
Aantal vermogensstanden
Combimagnetrons kunnen verschillende vermogensstanden hebben. De standen worden in Watt uitgedrukt.
Draaiplateau
Sommige magnetrons zijn uitgerust met een draaiplateau. Het draaien voorkomt dat gerechten aan de ene kant koken terwijl de andere kant nog koud is, omdat het element dat microgolven produceert vaak aan de rechterzijkant zit. Magnetrons zonder draaiplateau hebben hun eigen voordelen. Ze zijn makkelijker schoon te houden en bieden ruimte voor een rechthoekige ovenschaal. Praktisch voor ovenschotels of lasagne.
Zelfreinigende systemen in combimagnetrons
Heb je al gehoord over combimagnetrons die het schoonmaakwerk uit handen nemen? Er zijn drie hoofdsoorten zelfreinigingssystemen die je tegen kunt komen. Pyrolyse reinigt door hoge temperaturen te gebruiken om vuil en vet om te zetten in as. Katalyse maakt gebruik van speciale wanden die vet en vuil absorberen en afbreken. En dan heb je nog Hydrolyse, waarbij stoom wordt ingezet om vuil los te weken. In dit artikel over ovens schoonmaken duiken we dieper in deze slimme technieken, zodat je weet hoe jouw combimagnetron fris en schoon blijft, en ontdekken we de voor- en nadelen van elk systeem. Zo ben je goed geïnformeerd over de opties!
Uitgestelde start
De uitgestelde start functie maakt het mogelijk om een begintijd in te stellen voor de oven. Je kan dus van tevoren bepalen wanneer jouw combimagnetron van start gaat. Handig als de oven moet voorverwarmen als jij nog even weg bent van huis.
Gewichtssensor
Beschikt de combimagnetron die jij op het oog hebt over een gewichtssensor? Handig! De gewichtssensor weegt namelijk het gewicht van hetgeen wat in de magnetron ligt en past hier de temperatuur op aan.
Kinderbeveiliging
De kinderbeveiliging voorkomt dat een kind de combimagnetron ongewenst kan aanzetten of openen. Zo kunnen er geen gevaarlijke situaties onstaan.